Kesalahan Yang Sering Ibubapa Buat,Mandikan Anak Dengan Air Sejuk Ketika Demam

“Doktor, boleh tak anak saya mandi ketika demam?” Soalan di atas banyak disoal oleh pesakit ketika saya merawat pesakit di klinik. Saya rasa adalah tanggungjawab saya memberikan penjelasan di bawah agar anak bangsa saya pandai menjaga anak ketika mereka demam. InshaAllah. Jangan pengaruh orang keliling, tetapi saya berharap anda bertindak dengan ada ilmu dan amal […]

Doktor Kongsikan Bahaya Pengambilan Jamu Boleh Menyebabkan Hasrat Nak Ada Zuriat Sendiri Lebur !

Kebanyakan masyarakat terutamanya wanita lebih suka mengamalkan pengambilan jamu.Mereka percaya kaedah tradisional ini mampu merawat wanita secara mendalam. Dek kerana itu juga banyak produk jamu dijual dipasaran walaupun tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan kerana permintaanya yang tinggi.Bagaimanapun adakah kita tahu kesan pengambilan jamu yang berterusan tanpa nasihat doktor? Berdasarkan perkongsian Pakar Perunding Ginekologi Onkologi,Datuk Dr Rushdan […]

SUAMI SAYA KUAT BERDENGKUR

“Suami tergolong sebagai kuat berdengkur sehingga membuatkan tidur saya setiap malam tidak lena. Saya pernah menegurnya sehingga kerap kali kami bertengkar kerana hal ini. Ada yang menasihatkan agar berjumpa dengan pakar agar masalahnya dapat diatasi tetapi dia menolak. Apa harus saya lakukan untuk menasihatkan dia agar tidur saya di masa akan datang lebih tenang? PANDANGAN […]

Guna Air Sirap Untuk Turunkan Kuning Anak ?

Demam kuning atau ‘jaundice’ adalah perkara biasa yang berlaku pada bayi. Tidak kira pada bayi cukup bulan atau pramatang, jika ia berlaku, perkara paling penting ialah jangan panik. Pihak hospital akan memantau perkara ini dimana rawatan akan diberikan pada bayi dengan sebaiknya. Namun, selain dari rawatan di hospital, terdapat juga petua lain yang dikatakan dapat […]

Kebaikan Rawatan Sonotron Untuk Bantu Anak Pulih Batuk Berkahak

Assalammualaikum semua.. harini aku nk share sikit tentang rawatan sonotron.Rupanya ramai yang tak tahu pasal rawatan ni dan mintak aku review dalam blog. Meh la aku cerita sikit condition anak aku si sara tu. ketika usia dia menginjak 6 bulan,awalnya dia cuma demam biasa dan disusuli dengan batuk lepas tu berkahak pulak. demam dia baik […]

Luka Bersalin Czer Cepat Sembuh,Tidak Bernanah,berdarah dan berair

Hari ni saya nak share cara jaga luka pembedahan supaya tak mudah dijangkiti kuman dan bernanah.   Jangkitan kuman pada luka cser sebenarnya boleh jadi ‘nightmare’ bagi mereka yang bersalin pembedahan terutama jika jangkitan jadi serius sampai kena cuci di hospital. Jika luka tak ada masalah, boleh jadi senang je nak jaga luka czer ni. Faktor […]

Jika anak bernafas dengan laju, segera bawa ke hospital

Jika anak bernafas dengan laju, segera bawa ke hospital   Ibu bapa dinasihatkan sentiasa memantau kesihatan anak-anak. Menurut doktor ini, beliau menerima ramai pesakit yang mengalami jangkitan kuman Virus Influenza A dan B kebelakangan ini dan adalah penting ibu bapa perlu tahu tanda-tanda anak dijangkiti penyakit ini. IBU BAPA PERLU KENALPASTI TANDA-TANDA ANAK ADA JANGKITAN […]

‘Lagi nampak kita pegang baby, lagi dia bakar rokok tu, sekarang anak saya jadi mangsa’

‘Lagi nampak kita pegang baby, lagi dia bakar rokok tu, sekarang anak saya jadi mangsa’   “… ada yang tak ambil kisah. Lagi nampak kita pegang baby lagi dia bakar rokok tu. Now lihat anak aku sendiri. Ya Allah apa aku patut buat..” Nampak remeh, sebenarnya tidak. Nampak biasa, sebenarnya berbahaya dan boleh mengundang maut. […]

Air Selusuh Bukan Saja berisiko kepada ibu,malah boleh mengakibatkan bayi lemas

Air selusuh bukan saja berisiko kepada ibu, malah boleh mengakibatkan bayi lemas   Fasa kehamilan merupakan satu detik yang terindah buat kaum wanita. Apabila sudah sampai tanda-tanda bersalin, pelbagai persiapan yang dilakukan oleh bakal ibu. Selain daripada persiapan kelengkapan bayi, bakal ibu juga disarankan untuk mengambil makanan tambahan dan juga minuman untuk memudahkan proses bersalin. […]