Doktor Kongsikan Bahaya Pengambilan Jamu Boleh Menyebabkan Hasrat Nak Ada Zuriat Sendiri Lebur !

Kebanyakan masyarakat terutamanya wanita lebih suka mengamalkan pengambilan jamu.Mereka percaya kaedah tradisional ini mampu merawat wanita secara mendalam.

Dek kerana itu juga banyak produk jamu dijual dipasaran walaupun tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan kerana permintaanya yang tinggi.Bagaimanapun adakah kita tahu kesan pengambilan jamu yang berterusan tanpa nasihat doktor?

Berdasarkan perkongsian Pakar Perunding Ginekologi Onkologi,Datuk Dr Rushdan Noor tentang kisah pesakit yang menghidap pra kanser rahim selepas mengambil jamu yang tidak selamat tanpa nasihat doktor.

 

Semoga perkongsian ini akan membuka mata lebih ramai wanita dan mengambil langkah berhati-hati terhadap produk jamu yang dijual di pasaran.

Saya ingin berkongsi cerita benar mengenai seorang pesakit kanser yang mengamalkan jamu.Puan R (bukan nama sebenar) berusia 34 tahun berkahwin selama 5 tahun tetapi tidak mempunyai cahayamata.

Pada 2016 beliau telah didapati menghidap kanser ovari peringkat awal.Disebabkan beliau berhajat untuk mempunyai cahayamata dan kanser masih di peringkat awal,beliau menjalani pembedahan yang dikenali sebagai “fertility-preserved surgery”.Hanya kalenjar ovari sahaja yang terlibat sahaja dikeuarkan.

Selepas rawatan pembedahan,beliau dirawat dengan rawatan kemoterapi selama 4 kali.Selepas rawatan,beliau pulih sepenuhnya dan menjalani rawatan susulan selama hampir hampir 2 tahun.

Ketika rawatan susulan terkahir,Puan R mengadu mengalami pendarahan haid yang tidak normal.Ujian ultrasound dilakukan dan mendapati dinding rahim Puan R sangat tebal.

Pakar kanser hairan dengan penemuan ini sebab Puan R tidak diberikan sebarang rawatan hormon dan kebetulan fungsi ovari yang satu lagi masih belum pulih sepenuhnya.Setelah bertanya,akhirnya Puan R mengaku mengamalkan jamu selama 1 tahun.Jamu yang ramai orang tahu jika disebut namanya.

Sampel selaput dinding rahim diambil dan hasil pemeriksaan makmak patologi mengesahkan Puan R menghidap pra-kanser rahim yang dikenali sebagai Atypical Endometrial Hyperplasia.

Daripada penilaian kes ini,berkemungkinan besar jamu yang diamalkan oleh Puan R mengandungi hormon estrogen ataupun sebatian kimia yang bersifat seperti hormon yang merangsang dinding rahim secara berterusan sehingga menyebabkan prakanser rahim.Di samping itu,kemungkinan Puan R sudah menghidap kanser rahim juga tidak dapat ditolak sepenuhnya dan ujian lanjut perlu dilakukan.

Jika ditakdirkan beliau menghidap kanser rahim,maka bukan sahaja beliau menghidap 2 jenis kanser tetapi juga berhadapan dengan kemungkinan men jalani pembedahan mengeluarkan rahim dan ovari yang satu lagi.Maka jika ini terjadi,terpadamlah cita-cita Puan R untuk mempunyai anak daripada darah dagingnya senfiri.

Kes ini menambah keyakinan kami bahawa terdapat jamu yang mengandungi sebatian kimia yang mungkin hormon yang bersifat perangsang organ peranakan.

Dengan perkongsian ini juga diharap masyarakat di luar sana sedar bahawa produk yang di war-warkan sebagai semulajadi dan amalan turun-temurun tidak semestinya selamat diamalkan.

Tidak hairanlah mengapa pihak penguasa ubatan seringkali menemui bahan-bahan terlarang seperti steroid,antihistimin,antikeradangan dan lain-lain lagi di dalam produk produk ini.Jangan mudah terpedaya dengan perkataan ‘JAMU’,’SEMULAJADI’ dan ‘HERBA’.