“Hanya Dua Sudu Cuka” Dan Air Panas Untuk Rendam Kaki,Siapa Sangka Hasilnya Sangat Menakjubkan

Siapa yang tidak suka merendam kaki?Mesti nyaman dan boleh buatkan kaki jadi rileks.Selain itu,berendam kaki juga ternya memang bagus untuk kesihatan.

Tapi mesti anda tidak tahu,kalau di dalam air rendaman kaki ditambah sedikit cuka (Lebih kurang dua sudu makan),kegunaannya jadi lebih hebat lagi !Tak percaya? Baca sampai habis!

Cuka itu bahan yang tidak lepas dari kehidupan kita.Tapi tak tak ia banyak kegunaan lain yang bermanfaat yang kita tidak sedar?Jom baca.

1.Membantu tidur nyenyak

Kalau anda berendam selama setengah jam dengan air cuka,boleh membantu saraf-saraf anda itu menjadi lebih santai.Jika kerap dilakukan,kamu akan mendapat kualiti tidur yang cukup

2.Menghilangkan kepenatan

Cuka putih itu juga boleh meperlancarkan peredaran darah dan membantu tubuh yang penat agar peredaran oksigen jadi lebih lancar dan tubuh terasa ringan.

3.Membersihkan kotoran di dalam badan

Dibahagian kuku ada zon reflek yang sangat hebat.Cuka itu boleh menembus kulit kaki dan meningkatkan fungsi iorgan tubuh,membuang kotoran

4.Melembabkan kulit

Kulit kaki yang kering dan merekah boleh dipelihara dengan berendam air cuka selama seminggu.

5. Mencegah kuku menjadi hitam

Banyak penyakit kuku.Dengan rutin merendam air cuka selama 30 minit dapat mencegah sakit kuku

6.Meredakan tekanan kaki yang suka pakai kasut tumit tinggi

Kalau kamu berendam air cuti secara kerap,boleh membuat otot kaku menjadi lebih santai setelah memakai kasut tumit tinggi dan boleh mengurangi tekanan juga

Selain air cuka,ianya juga boleh dicampurkan dengan halia juga

Halia juga mempunyai khasiat yang mana ianya mampu menghangatkan tubuh,jadi kalau berendam air halia,boleh memperbaiki peredaran darah dan metabolisme.

Caranya

1. Ambil 15-30 gram halia,hiris halus dan kemudian masukkan ke dalam air masak lebih kurang 10 minit

2.Setelah masak,tuang semua air ke dalam besen dan tambahkan air biasa sampai menjadi suam.Dan baru proses merendam kaki dilakukan.Sesambil rendam,gosok perlahankaki tersebut.