Inilah Risiko Yang Akan Terjadi Kepada Anda Apabila Sidai Baju Di Dalam Rumah.Tak Sangka Betul!Kongsikan!!

Inilah risiko yang kita akan dapat apabila menjemur baju dalam rumah malah ramai antara kita memilih untuk menjemur pakaian di dalam rumah tapi tahukah anda bahawa tindakan itu boleh membawa kemudaratan?

Antara bahaya dan kemudaratan menjemur pakaian didalam rumah adalah:

1.Boleh Jadi Kanser – Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit kanser.

Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbahaya jika anda selalu sedut Udara tersebut

2. Pengaruh alergik – Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria.Kalau anda yang ada masalah kulit,kena belajar elak jemur kain di dalam rumah ya Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Beracun – Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walaupun pakaian sudah direndam pelembut,Ya,itulah racun.Hanya dalam jangka waktu. tertentu udara yang disedut memberi kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa kita disedari

4.Asma – Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu.Ini adalah satu punca utama penyebab asma dan alergi

5. Melemahkan sistem ketahanan tubuh – Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu menjemur kain dalam rumah.Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin diserang pelbagai penyakit lain.

Jalan penyelesaiannya anda boleh sediakan tempat jemuran diluar rumah.Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah.Semuanya di tangan anda,kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi,jangan secara terus Nanti cepat pulak kusam dan luntur warna kain anda.