Jangan Terkejut! Kerana Terlalu Miskin, Masyarakat Di Haiti Terpaksa Makan “Biskut” Yang Diperbuat Daripada”Ini” Untuk Mengisi Perut Mereka!

Kerana Terlalu Miskin, Masyarakat Di Haiti Terpaksa Makan “Biskut” Yang Diperbuat Daripada”Ini” Untuk Mengisi Perut Mereka

Menurut data FAO (Organisasi Makanan dan Pertanian), setiap tahun masyarakat dunia dapat membuang 1.3 milyar tan makanan, yang jika dihitung dapat mengisi 2 bilion orang.

Dari hasil tinjauan, ternyata terdapat 842 juta orang di dunia ini yang hidup dalam kelaparan. Jadi sebenarnya jika anda boleh mengambil 1/4 sebahagian daripada makanan yang terbuang, jumlah itu cukup untuk mengisi semua orang yang kelaparan.

 

Haiti adalah salah satu daripada negara-negara termiskin di dunia, majoriti rakyatnya sangat sedikit sehingga mereka harus hidup lapar setiap hari. Untuk membuat perut berasa “diisi”, mereka juga membuat “cookies” dari tanah.

Mungkin anda masih tertanya-tanya, “Apa jenis tanah?”

Jawapannya … Ya, tanah biasa. Ibu rumah tangga dan wanita biasanya akan membuat adunan dengan mencampurkan tanah, garam dan sayur-sayuran.

Selepas adunan selesai, mereka membentuk tanah menjadi bentuk biskut bulat dan “dibakar” di bawah sinar matahari.

Doktor dan pakar pemakanan disana sudah sangat sering memberi amaran kepada penduduknya untuk jangan makan biskut tanah tersebut kerana sangat tidak berkhasiat dan kotor.

Bayangkan sahaja berapa banyak bakteria dan ulat yang terdapat dalam tanah, bila semua kuman tersebut masuk kedalam tubuh, pastinya akan memberi kesan sangat buruk untuk kesihatan.

Tetapi penduduk tidak berdaya, mereka tidak mempunyai wang untuk membeli makanan. Mereka tidak mempunyai pilihan, untuk menentang kelaparan, ada yang bersedia dilakukan, walaupun mereka tahu bahawa ia boleh menyebabkan penyakit.

Apabila siri foto ini tersebar, dunia ini telah terguncang. Tiada apa yang perlu difikirkan, tanah yang biasanya kita jalankan dan berfungsi sebagai taman permainan sebaliknya digunakan sebagai bahan makanan ?!

Satu pelajaran yang kita dapati di sini, jangan membazir makanan. Terima kasih Tuhan dan menghargai semua makanan yang anda makan, bayangkan berapa ramai orang yang ingin makan di sana tetapi tidak boleh …

Untuk lebih jelas, anda boleh menonton video penuh di bawah

Dah baca, Jangan lupa share! terima kasih.